Vajinismus Tedavisi; Hasta, Eşi ve Hekim

Vajinismus Tedavisi Hastanın ve Eşinin Uyumu

 

Vajinismus Tedavisi sırasında tedavi tekniği ve içeriğinin önem taşıdığını biliyoruz. Tedavi tekniği ve içeriğinin dışında iki ana faktör de tedaviyi etkilemektedir. Hastanın uyumu ve hastanın eşinin uyumu. Tedavi sürecini bir saç ayağına benzetebiliriz. Hekimin, hastanın ve eşinin üçünün de saç ayağında olduğu gibi sürecin başarısı için uyumlu ve dengeli olması gerekir.

Vajinismus kadını vajinismus tedavisi için çoğu kere istekli gelir. Bu isteğin yanı sıra korkularını da beraberinde getirmektedir. Tedavi süreci öğrenmeye dönüktür. Tedavi sürecini hastaya kolaylaştıracak teknikleri hekim seçerek kullanır. Süreç öğrenmeye dönük olduğu için vajinismus hastası tedavi içinde tedirginlik duymamalıdır. Yürümeyi, yüzmeyi, bisiklet binmeyi nasıl öğrendi ise ilişki yaşamayı da öğrenecektir.

Vajinismus erkekleri ise vajinismus tedavisi içinde eşinin yanında durarak öğrenmesine yardımcı olup, moral ve motivasyon desteği vermelidir. Bu desteği alan kadın başarma istek ve arzusunu daha yoğun hisseder. İlişki deneyimi her ikisini de ilgilendirdiği için tedaviye birlikte katılmaları en doğrusu olur.

Vajinismus tedavisi farklı süreler ve tekniklerle yapılabilmektedir. Bizim kullandığımız yöntem; Vainismusta hipnozu esas alan; “Dr. Ulusoy Teknik II” ©: “Üç Aşama ve Üç saatlik bir çalışma ile aynı gün içinde ilişki yaşamayı sağlamayı amaçlayan teknik’dir.”

Bu tedavi sürecinde; “Formülasyonlu Sorun Odaklı yaklaşım + Ayna Nöron Aktivasyon uygulamalı Psikoeğitim + Hipnozla; formülasyonlu soruna dönük terapi, kasılmaların kaldırılıp zihin beden gevşemesinin sağlanması ve İlişki modeline ait hazırlık + Geri bildirimli/Biofeedback, Farkındalık/Mindfulness içeren ve Dirençlerin kaldırılmasına ait Holotropik Nefes uygulamalı davranışçı tedavinin uygulanarak ilişkiye ait modelin öğretildiği” süreci kapsayan eklektik (bir çok tekniği içeren), entegratif (kendi içinde organize) ve basamaklı bir tedavi uygulanır. Tedavi süreci öğrenme ve beyin/zihinde nöroplastisite oluşturmaya dönük kalıcı bir yöntemdir.